Ucuz Çin otomobili vergiye tosladı


YAKLAŞIK iki yıldır pazara girmeye çalışan Çinli Chery, Türkiye yollarına çıkıyor. Chery, Türk otomobil pazarına iki modeliyle adım atıyor. Çinli markanın Türkiye distribütörü Mermerler Grubu, Chery’nin Alia ve Tiggo3 modellerini bayilerine göndermeye başladı. Merakla beklenen fiyatlar da açıklandı. Buna göre Alia modelinin fiyatları 19 bin 990 YTL’den başlıyor ve 24 bin 990 YTL’ye kadar ulaşıyor. SUV segmentinde yer aldığı ifade edilen Tiggo3’ün fiyatları ise 32 bin 990 YTL’den başlıyor ve 34 bin 990 YTL’ye ulaşıyor.
VERGİLER ETKİLEDİ
BU fiyatlar Türk otomotiv piyasası için ‘olağanüstü ucuz’ bir nitelik taşımıyor. Hatta pek de ‘cazip olmadığını’ söylemek mümkün. Yani ‘10 bin YTL’ye Çin otomobili efsanesi’ şimdilik hayata geçmedi. Bu durumda Türkiye’deki yüksek vergi oranlarının da rolü bulunuyor. Bir anlamda Çinli otomobillerde ucuz fiyat beklentisi motor hacmi 1600 cc’ye kadar olan otomobillerde uygulanan yüzde 18’lik KDV ve yüzde 37’lik ÖTV’ye takıldı. Buna üçüncü ülkelerden yapılan ithalattan alınan yüzde 10’luk gümrük vergisini eklemek gerekiyor. Bu durum da otomobillerin fiyatına yansımış durumda.
ZAMAN GÖSTERECEK
ÖTE yandan C segmentinde konumlandırılan Alia’nın fiyatının, bu segmentteki diğer markaların otomobilleri söz konusu olduğunda ‘makul’ olduğu belirtiliyor. B segmenti otomobillerle kıyaslandığında ise pek fazla fiyat farkı bulunmuyor. Piyasada yapılan yorumlara göre bu fiyatların ‘ucuz mu’ yoksa ‘pahalı mı’ olduğunu zaman gösterecek ve bu kararı tüketici verecek. Çünkü şu anda Çin otomobilleri kapalı kutu durumunda. Yani yollarda nasıl bir performans ve dayanılıklılık sergileyeceği, ikinci elde nasıl bir değer oluşturacağı henüz Türkiye pazarı için bir ‘bilinmeyen’. Tüketici memnuniyeti ve şikayetleri zaman içinde Çinli otomobillerin Türkiye pazarındaki geleceğini de belirleyeceği değerlendirmeleri yapılıyor. Toyota: Otomotiv daha da gelişecek TOYOTA Türkiye CEO’su Tamer Ünlü, 2015 yılında Türkiye’deki toplam otomobil üretiminin 2 milyon adedi bulacağının öngörüldüğünü belirtirterek ‘Bu da otomotiv sektöründeki gelişim sürecinin daha da ilerleyeceğini gösterir’ dedi. Ünlü, 1960’lı yıllarda tarım araçları ağırlıklı olarak varlığını sürdüren ve 10 binlerle ifade edilen Türk otomotiv sanayi üretiminin, 2006 yılında 1 milyon adede dayandığını belirtti.
LOKOMOTİF OLDU
GÜMRÜK Birliği’nden sonra otomotivin imalat sanayisinin lokomotif sektörlerinden biri haline geldiğini kaydeden Ünlü, ‘Bunun en açık göstergesi son yıllarda Türkiye’de faaliyet gösteren tüm otomotiv firmalarının ataklarıdır. Türk otomotivi son 5 yılda büyük bir gelişim geçirdi. Üretim, ihracat, yatırımlar ve çalışan sayısı, bunların tümü bir yükseliş trendine girdi. Bu trendi oluşturan faktör, Türkiye’de yapılan üretime duyulan güvendir. Otomotiv Sanayii Derneği 2015’te toplam üretimin 2 milyon adedi bulacağını öngörüyor. Bu da gelişim sürecinin daha da ilerleyeceğini gösterir. Kalifiye ve yetenekli mühendislerimiz, çalışkan ve zeki işçilerimiz var’ dedi.
İŞTE İKİ ÇİN OTOMOBİLİNİN DONANIMI
Alia’nın standart donamımında çift ön hava yastığı, ABS, EBD, dijital klima, elektrikli sunroof, CD/MP3 çalar, deri döşemeli ve elektrik ısıtmalı koltuklar bulunuyor. Alia, Türkiye’ye 1.6 lt’lik benzinli motor ve 5 ileri manuel/tiptronik seçenekli şanzıman ile ithal ediliyor. Saatte 180 kilometre maksimum hıza ulaşabilen Alia’nın ortalama yakıt tüketimi ise 100 kilometre mesafede 90 km/s sabit hızla seyahat edildiğinde 6 lt olarak ölçülüyor.
Forza ve Lusso olarak 2 farklı donanım paketi ile sunulan Tiggo3’ün Forza paketinde sürücü ve yolcu hava yastığı, klima, elektrik ısıtmalı koltuklar, ABS, EBD, dijital klima, sis farları, far yükseklik ayarı, 6’lı CD/MP3 çalar gibi donanımlar sunuluyor. Lusso paketinde ise deri kaplı koltuklar ve elektrikli sıkışma önleyicili sun-roof gibi ekstra donanımlar bulunuyor. Tiggo 3, 1.6 lt’lik benzinli motor ve 5 ileri manuel seçenekli şanzıman ile ithal ediliyor. Yakında dizel motor ve tiptronik şanzıman seçenekli Tiggo3’lerin Türkiye’ye getirilmesi de bekleniyor. Tiggo3’ün 160 km/s maksimum hızda ortalama yakıt tüketimi ise 7 lt/90 km ölçülüyor.


İşte Alia’nın fiyat oluşumu Fiyat: 19.990 YTL
ÖTV:Yüzde 37
KDV: Yüzde 18
Gümrük vergisi: Yüzde 10

Hiç yorum yok: