Birbiriyle konuşabilen otolar Galeri


Yeni teknolojiyle otomobiller seyahat sırasında topladıkları bilgileri hem sürücüyle hem de trafik yönetim merkezleri ile paylaşacak. Devrim niteliğindeki sistemin kareleri:

AB 6. Çerçeve Programı kapsamında çalışmalara başlayan Com2React Konsorsiyumu'nun projesinden, sürücüler ve trafik yöneticilerinin yanı sıra itfaiye ve ambulanslar da yararlanacak.
AA muhabirinin Com2React'ın internet sitesinden derlediği bilgiye göre, proje ile Vehicle-to-Vehicle (V2V) iletişim adı verilen yazılım sistemine sahip ve bir çok algılayıcı ile donatılmış olan araçlar, kötü hava şartları, bozuk yol, trafik kazaları ve buna benzer bilgileri toplayarak sürücüyü alternatif yollara yönlendirecek. Yazılım, topladığı bilgileri diğer araçlar ve trafik merkezleri ile de paylaşacak.

Com2React Konsorsiyumu'nun, Münih ve Paris'de yapılan denemelerde başarılı olduğu, söz konusu proje sayesinde bir çeşit ''Sanal Trafik Kontrol Merkezi''nin de kurulmuş olacağı belirtildi. Sanal Trafik Kontrol Merkezi, kendisine gelen bilgiler doğrultusunda hareket halindeki araçların şoförlerine yerel trafik bilgileri ve güvenlik uyarılarında bulunabilecek.
Henüz ticari olarak piyasaya sürülmeyen ve GPS (Uydu), GPRS (Cep telefonu), WiMAX (Genişbant internet) gibi iletişim sistemleri üzerinden çalışabilen sistemin, yaygınlaştıktan sonra fiyatının düşmesi de bekleniyor.

Hiç yorum yok: