Ford'un Avrupa'da hayli önem verdiği modellerden biri olan Mondeo, gerek tasarımı, gerekse de sahip olduğu özelliklerle yeni bir çağa giriş yaptığını açıkça gösteriyor.
Eskilerin deyimiyle zaman uçuuuuuppp, gidiyor. Bir bakmışız, Mondeo'nun üçüncü nesli piyasaya çıkıvermiş. Daha "topacık", yuvarlık hatlı halini hatırlarım onun. Amerika'da "Ford Contour" adıyla, 6 silindirli bir motorla kullandığımda şok oluşum, dün gibi aklımdadır. Hey gidi günler hey! Kim derdi bir gün büyüyecek ve koskoca bir D sınıfı otomobil olacak diye...
Gerçektende bir modelin nasıl evrimler geçirdiğini gördüğümde hep eski versiyonlarını anarım ve hatırlarım. 1990'larda piyasaya çıkan Mondeo, o dönemde tıpkı Focus gibi Amerikan piyasasına girmiş, ufak tasarım farklarıyla Ford Contour, yine biraz farklı görünümle "Mercury Mystique" adlarını almıştı. İkinci nesil ise malumunuz. Hepiniz yollarda sıkça görüyorsunuz zaten.
Bond'un kiralık otomobili
Yeni Mondeo, daha üretilmeye bile başlanmadan ünlü olan bir otomobil. Rolü, James Bond serisinin en sonuncusu olan "Casino Royale"de ünlü ajanın otele gitmek için kiraladığı otomobili oynamaktı.
Ancak Ford, yeni Mondeo'yu kiralama şirketlerinin değil, daha çok bireysel müşterilerin beğenmesi için tasarlamış. Nitekim yeni "Kinetic" tasarım felsefesini en iyi şekilde yansıtıyor. Markanın son yenilikleri olan S-Max ve Galaxy ile gözle görünmeyecek pek çok ortak yöne sahip Mondeo, bunu dıştan sadece arka stop lambalarıyla gösteriyor.
Dış tasarım hakkında çok fazla bir şey söylemediğim için huzursuz olmayın. Fotoğrafları bu nedenle büyükçe koymayı tercih ettim. Ben, daha çok içini ve detayları anlatmayı yeğledim. Aracın bir öncekine göre ciddi boyutlarda büyümüş olmasının etkileri, elbette genişliğe hemen yansımış. Konforlu ve ergonomik arka koltuklarda oturanlar, daha hatırı sayılır diz mesafesiyle hayli memnun oluyorlar. Öndeki yolcu da, torpido gözünün daha fazla motora yaklaştırılması sonucu gerçekten ferah oturabiliyor.
Akrabalık devam ediyor
Öncelikle direksiyon, orta konsoldaki klima ve müzik sistemi elemanlarının da S-Max ve Galaxy ile "akraba" olduğunu farketmem zaman almadı. Aslında gayet normal. Zira aracın platform ve teknik elemanları, bu modellerle aynı. Hatta üretildiği yer bile. Ayrıca Volvo'nun özellikle S80'iyle de ortak genlere sahip.
Ford, yeni Mondeo'nun "Trend" ve "Titanium" donanım seçeneklerinde farklı göstergeler kullanmış. Kullandığımız araç Titanium (üstelik Stil Paketi ve Dizayn Paketi eklemeli) donanımlı olduğundan, en "şık"ını görme fırsatımız oldu. Açık söylemek gerekirse 1970'lerin efsanesi "Taunus GXL"yi anımsatan, "Convers+" adı verilen göstergeler kesinlikle hoş. Bu göstergelerin kullanılmasının nedeniyse, ortasında HMI (İnsan Otomobil Arabirimi) denilen farklı bir ekran bulunması. Tabii fonksiyonları da farklı.
Ekranın solunda yer alan otomobil resmi üzerinde farlar ve kapıların işlevlerini görüyorsunuz. Hemen yanındaki geniş bölümdeyse direksiyondan kumanda edilen bilgisayar fonksiyonları var. Müzik sistemi ve yol bilgisayarının tüm fonksiyonlarını burdan görerek ayarlayabiliyorsunuz. Siz farları yaktığınızda, ekrandaki aracın da farlarının yanması çok hoştu. Ancak tek dezavantaj, yol bilgisayarı verilerinin, ayar ekranına göre biraz küçük kalışı. Yani ayarları net görüyorsunuz, ancak tüketim filan gibi bilgiler biraz sönük duruyor.
Alüminyun görünümlü kaplamaya sahip, sportif orta konsoldaki kocaman "Power" düğmesi, kullanıcıya biraz da heyecan pompalayan bir buluş. Ek donanımlar arasında bulunan bu özellik, aracımızda anahtarsız giriş sistemiyle birlikte mevcuttu. Tabii bu sistem, benim gibi "paranoyak" biri için pek kullanışlı sayılmaz.
Hayli yüksek kalite hissi veren malzemelerle bezenmiş iç mekan, özellikle sessizlik konusunda çok başarılı. Zaten Ford'un bu araçta en övündüğü konulardan biri de bu. Tabii arkadan gelen fare tıkırtıları bozuk zeminlerde bu sessizliği bozsa da, umarım bu test aracına mahsustur.
125 HP ve 1449 kilo.
Geliyoruz aracın kalbine. Kaputunun altında yatan 125 HP'lik 1.6 lt benzinli motor, Türkiye'nin tercihleri de göz önüne alınarak (bu sınıfta satılan araçların büyük çoğunluğu vergiler yüzünden 1.6 lt olduğu için) bu araca adapte edilmiş bir makine. Yaklaşık 10 HP düşüğü, Focus'ta da mevcut.
"Çift Bağımsız Değişken Ekzantrik Zamanlaması" (TI-VCT) adı verilen teknolojiye sahip motor, aslen enerjik bir yapıya sahip olmakla birlikte, 1449 kiloluk ağırlıkla mücadelesinde zaman zaman yorgun bir ifade takılabiliyor. Bunu, özellikle ani hızlanma gereksinimlerinde hissediyorsunuz. 5 ileri manuel şanzımanla donatılmış araç, bu motorla fabrika verilerine göre 195 km/s hıza ulaşabiliyor.
Kataloğunda ortalama tüketimi ise 100 km'de ortalama 7.4 lt olarak veriliyor. Ancak biz, karışık kullanım ve klima gibi etkenlerle ortalama 8.0-8.2 lt civarında harcadık.
Sürüş dinamiği açısından hayli başarılı olan araç, yan rüzgarlardan etkinlenme eğilimi gösterebiliyor. Bununla birlikte virajlardaki güven veren karaktkeri hayli etkileyici. ESP gibi eklemeler, bunu artırıyor. Direksiyonun dozu, bir miktar daha sert olabilirdi. Süspansiyonu ise gerçekten konfora yönelik geliştirilmiş. Tabii abartılı bir yumuşaklığı yok. Aracın tasarımı ve sürücünün oturma pozisyonu gereği dar alanlarda aracın burnunu görmekte bir miktar zorlandığımı, ayrıca arkasının yüksekliği dolayısıyla da park sensörünü deli gibi aradığımı söylemeliyim.
Sonuç itibariyle yeni Mondeo, kesinlikle çekici ve teknolojik nimetleri hayli fazla olan bir otomobil. Bu nedenle sınıfının popüler modelleri arasına girmesine ve pek çok yöneticinin makam aracı olmasına kesin gözüyle bakılabilir. 50 bin YTL civarından başlayan fiyatıysa gayet normal. Tabii bizimki 60 bine yaklaşıyordu.
NELERİ VAR?
Mondeo 1.6 Titanium
ABS+EBD, ESP (Elektronik Denge Kontrol Sistemi), Çekiş Kontrol Sistemi (TCS), yanlış yakıtı engelleyen kapaksız yakıt tankı ağzı, (sürücü diz hava yastığı dahil) 7 hava yastığı, alarm, anahtarsız giriş+çalıştırma (DP: Dizayn Paketi), yağmur ve far sensörü,yıkamalı ve sürüşe duyarlı sabit viraj lambalı xenon farlar (DP), çift bölgeli otomatik klima, elektrikli ve bel destekli sürücü koltuğu, spor ön koltuklar, Convers+ gösterge ve İnsan Otomobil Arabirimi (HMI), Hız Kontrol Sistemi, radyo/CD/MP3 çalar ve sayamadıklarımız.