Hem Otomobil, hem de motorsiklet


Hollanda’da bir otomotiv firması spor otomobil tutkunları için motorsiklet özellikleri taşıyan bir araç üretti.

660 cc hacmindeki motoruyla 65 beygir güç üreten Carver, 191 kilometre son hıza ulaşabiliyor.
Vandenbrink Carver firması tarafından üretilen aracın kapalı kabini otomobili andırırken (özellikle Volkswagen’in yeni kaplumbağasını), üç tekerlekli araç virajlarda bir motorsiklet gibi yatıyor. Yana yatma işlemini sürücünün ağırlığı yerine harekete duyarlı direksiyon ve tekerleklerle gerçekleştiren araç 65 beygir gücünde.

Carver adı verilen aracın teknolojik olarak en güçlü yönü Dynamic Vehicle Control adı verilen ve hız ve yol koşullarını otomatik olarak izleyip köşelerdeki dengeyi sağlamak için ön tekerlek ve şasinin 45 dereceye kadar eğilmesini sağlayan kontrol sistemi. 660 cc hacmindeki motoruyla 65 beygir güç üreten karma araç 0’dan 100 kilometreye 8 saniyede çıkıyor ve 191 kilometre son hıza ulaşabiliyor.

FİYATI 55 BİN EURO
Avrupa yollarında kullanımı yasal olan Carver’ın, satış fiyatı ise vergiler hariç 55 bin Euro.Carver’ı üreten mühendisler kar kayağı, yamaç paraşütü ve su kayağı gibi harekete yönelik ve birazda tehlikeli sporlardan sonra yollarda yapabilecekleri pek birşey olmadığını görmüşler. Bunun üzerine, mühendisler filmlerde gördükleri otomobil motorsiklet karışımı bir spor araç yapma fikirini hayata geçirmeye karar vermişler. Pek çok füturistik fotğraf, film ve illüstrasyonun, otomobil ve motorsiklet karışımı görüntülere yer verdiğini ve böyle bir araç üretilmeden bile insanların bu tasarıma alıştığını ve kabul ettiğini gören Vanderbrink firması bu hayali gerçeğe çevirmeye cesaret eden ilk firma olmuş.

İLK DENEME DEĞİL
Geçmişte büyük otomobil firmaları dahil olmak üzere pek çok kişi ve kuruluşun bu yönde denemeler gerçekleştirdiğini ancak hiç bir denemenin satılabilir nihai bir ürünle sonlanmadığına dikkat çeken Vanderbrink, Carver’ın başarısını bütün modern şartları yerine getirmiş olmasında görüyor.

Performans, son hız ve hızlanması diğer binek araçlar kadar yeterli olan Carver, denge sağlanması için kullanıcıya özel bir zorluk getirmiyor. Modelin başarılı olmasının bir diğer nedeni ise zor yol koşullarında bile güvenli olması ve arıza çıkarmayan ve ekonomik bir tasarıma sahgip olması.

Hiç yorum yok: