Opel Meriva Konsept


Alman otomobil üreticisi Opel, 6 - 16 Mart tarihleri arasında düzenlenecek Cenevre Otomobil Fuarı'nda aile aracı olarak geliştirmelerine devam ettiği modeli Meriva'nın mono-kabin esnekliğinin bir sonraki aşamalarını sunan konsept modelini sergileyecek.

Bu konsept otomobil; FlexDoors olarak adlandırılan otomobilin her iki yanında arkadan-menteşeli arka kapılar olması özelliğini üzerinde taşıyor. Ön kapılar, klasik olarak ön-menteşeleri ile tasarlanırken arka kapılar otomobilin arkasına doğru hafif bir yaylanma yaparak açılbiliyor. Özellikle aile yaşamına yönelik tasarlanan Meriva Konsept’in diğer bir başka özelliği de ön ve arka kapıların birbirinden bağımsız açılabilmesi. Piyasada şu anda bulunan arkadan-menteşeli kapılar, ancak yalnızca ön kapı açıldıktan sonra açılabiliyor.

GM/Opel’in patentli FlexDoors inovasyonu, geniş-çaplı bir dizi avantajlar sunuyor:
Daha fazla fonksiyonellik: Araca giriş-çıkış daha rahat yapılabiliyor. Çünkü arka kapılar, 90-derecelik bir açı ile açılıyor, standart otomobil kapılarından çok daha geniş bir aralık boşluğu oluşturuyor.
Yüksek tavan tasarım hattı: Arka yolculara otomobilden iner binerken baş için daha fazla boşluk sunuluyor. Otomobilin iç mekânına çok daha rahat giriş yapılabiliyor. Örneğin, ön koltuğun arkasına bavul konulması önemli derecede çok daha kolay bir hal alıyor.

Daha yüksek seviyede güvenlik: Arka koltuklarda çocukların güvenli bir şekilde durması da çok daha rahat.Arkadan-menteşeli arka kapılar, otomobilden çıkış yapan çocukların kontrol edilmesini kolaylaştırıyor. Her iki kapının arasında oluşturulan “güvenlik bölgesi [safety zone]”, onlar için dışarıya trafiğe adım atmalarını, klasik kapılar ile olduğundan çok daha zor durumda.
Daha fazla stil: Aracın arkasına giriş-çıkış, çok daha soğukkanlı ve aynı zamanda ihtişamlı. Ayrıca çok daha doğal bir halde.

FlexDoors’un pürüzsüz düzgün operasyonu, GM/Opel mühendisleri tarafından geliştirilen bir dizi patentli inovasyonlar ile de destekleniyor. Özel bir güvenlik sistemi, yolcular için hiçbir risk bulunmadığı zaman, kapıların içeriden veya dışarıdan açılabilmesini garanti ediyor. Meriva Konsept, çocuklar için klasik mekanik sisteme destek veren otomatik elektronik bir kilit bulunması özelliğini de üzerinde taşıyor. Bu konsept otomobilin, yalnızca bağımsız açılış için değil, fakat aynı zamanda yandan darbeye karşı güvenlik nedenlerinden dolayı da B-kolonları mevcut.
Meriva Konsept’in tasarımı; çok dinamik ve soğukkanlı model stili ile, tüm dikkatleri üzerinde toplayacak şekilde pratikliğin ve geniş hacmin, ferahlığın kombinasyonu ile ayrışıyor. Konsept otomobilin belirgin, fark yaratan pencere tasarım hattı, kavisli üst tavanı, tekerler arası iz genişliği mesafesinin gerçekten uzun olması ve etkileyici model tasarımlı karöseri yapısı, geleceğin Opel üretimi mono-kabinlerinden neler beklendiğinin en iyi göstergesi olarak dikkat çekiyor.

General Motors Europe Tasarım Başkan Yardımcısı Mark Adams, bu konuda şunları diyor: “Meriva Concept, mono-kabin segmentinde yeni ve cesur tasarım çözümleri üretmek için yeni Opel tasarım dilimizin nasıl uyarlanabileceğini en net ve açık bir şekilde göstermektedir. Özellikle tüm dikkatleri üzerinde toplayan unsur, B-kolonlarının hemen arkasındaki pencere tasarım çizgisinin dinamik “dalga” vasıflı olmasıdır, bu da arka yolcular için mükemmel bir tüm-çevre manzarası sunar. Bu özellik, tasarımcıların dinamik ve eşsiz bir silüet yaratmalarına ve aracın arkasındaki çocuklar için iyi görüşe yol açar."

General Motors Europe’un Baş Pazarlama otoritesi Alain Visser, bu konuda şu açıklamayı yaptı: “FlexDoors konsept, mono-kabinlerimizin esnekliğinin mantıklı ve makûl bir şekilde zenginleştirilmesidir. “Zafira’nın Flex® koltuk sistemi ve Meriva’nın FlexSpace konsepti ile, iç mekân esnekliğinde benzer öncü bir rol üstlendik.”

Opel, mono-kabin tasarımları ile büyük başarısından keyif alıyor: 2007’de, yaklaşık 335,000 Zafira ve Meriva modelleri satışı yapıldı. Ve yeni Agila ile, mono-kabin uzmanı Opel, şimdi artık mini-araç segmentinde giriş-seviyesinde bir mono-kabin daha sunuyor. Bugün için satışı yapılan her beş Opel modelinden biri, mono-kabindir. Toplam pazarda ise, satışı yapılan her sekiz otomobilden bir tanesi yine mono-kabindir.

Hiç yorum yok: