Audi TTS


AUDI AG, 2008 Detroit Otomobil Fuarı'nda TT model ailesinin en güçlü versiyonu olan Audi TTS'in hem Coupe hem Roadster versiyonlarını resmen tanıttı. 272 HP güç üreten 2.0 litrelik TFSI motoru ve quattro dört tekerlekten çekiş sisteminin yanı sıra daha dinamik tasarım özelliklerine sahip Audi TTS Coupe ve TTS Roadster, yaz aylarının başından itibaren öncelikli olarak Batı Avrupa pazarlarında satışa sunulacak.

Amerika kıtasının olduğu kadar dünyanın en önde gelen uluslararası nitelikli fuarlarından biri olan Detroit Otomobil Fuarı, 13 Ocak Pazar günü basın günüyle kapılarını ziyaretçilerine açtı. 27 Ocak tarihine kadar açık kalacak fuarda AUDI AG ise TT model ailesinin en güçlü versiyonu olan TTS’i tanıttı. Yaz aylarından itibaren öncelikli olarak Batı Avrupa pazarlarında satışa sunulacak olan Audi TTS Coupe ve TTS Roadster, teknik özellikleriyle olduğu kadar daha dinamik bir görünüm sunan tasarımıyla da ön plana çıkıyor.

Göz alıcı sportif tasarımAudi TTS’in tasarımını, mevcut TT Coupe ve TT Roadster versiyonlarından ayırt edilebilmesini kolaylaştırmak için küçük ama etkili değişikliklere yer verildiği ilk bakışta dikkatleri çekiyor. Platin gri cilalı tek çerçeveli krom şeritli ızgara, yeni tasarımlı ön çamurluk ve daha büyük hava girişleri, LED gündüz farlarını da içeren bi-xenon far üniteleri, standart olarak sunulan 18 inçlik jantlar ve kaslı arka tamponun altında yer alan çift ağızlı iki adet egzoz çıkışı, Audi TTS ailesinin ön plana çıkan tasarım farklılıkları arasında yer alıyor. Bununla birlikte önde ızgarada ve arkada spoylerin hemen altında yer alan S logosu, TTS modellerinin sportiflik vurgusunun tamamlanmasına yardımcı oluyor.

Yüksek performansa karşılık ekonomik tüketim!Audi TTS Coupe ve TTS Roadster’ın kaslı motor kaputunun altında ise ödüllü 2.0 litrelik TFSI motorun, yeni geliştirilen 272 HP’lik versiyonu yer alıyor. Türetildiği ana motorla karşılaştırıldığında daha güçlü 2.0 litrelik motorda kapsamlı bir yeniden geliştirme ve kuvvetlendirme işlemleri gerçekleştirilmiş. Motor bloğu, silindir başları, pistonlar, bağlantı çubukları ve yaklaşık 1.2 bar rölatif hava basıncı oluşturabilen turboşarj ünitesi yenilenen kısımlar arasında yer alırken, emme ve egzoz sistemleri de geliştirilmiş dört silindirli motorun rahat nefes almasına ve güçlü bir ses üretmesine imkan vermek için ince ayarlamalardan geçirilmiş.

272 HP’lik gücünün yanı sıra 2500–5000 d/d arasında elde edilen 350 Nm’lik tork değeri üretebilen 2.0 litrelik turbo motor, standart olarak sunulan 6 ileri manuel şanzımanla veya isteğe bağlı olarak sunulan S Tronic otomatik şanzımanla kombine edilebiliyor. Audi TTS Coupe’nin manuel şanzımanlı versiyonu, statik konumdan 100 km/s’ye 5.4 sn’de ulaşabilirken, aynı motor/şanzıman kombinasyonlu TTS Roadster ise 100 km/s’ye çıkmak için 5.6 sn’ye ihtiyaç duyuyor. Audi TTS Coupe’nin S Tronic şanzımanlı versiyonu, 100 km’de 7.9 litre yakıt tüketimiyle (TTS Roadster: 8.2 lt/100 km) performansa oranla sunduğu ekonomisiyle ön plana çıkıyor.

quattro çekiş sistemi standart olarak sunuluyor!Standart özellik olarak sunulan quattro sürekli dört tekerlekten çekiş sistemi, motor gücünün hiçbir kayıp olmaksızın yola aktarılmasını sağlıyor. Tahrik kuvvetinin dört tekerleğin tamamına aktarılmasıyla Audi TTS Coupe ve TTS Roadster, rakiplerine göre daha hızlı ivmelenmekte ve her türlü koşul altında üstün bir dengeyle birlikte dinamizm sergileyebilmektedirler. Audi’nin quattro sisteminin kalbinde, elektronik olarak kontrol edilen ve hidrolik olarak çalıştırılan çoklu plakalı kavrama yer alır ki, bu kavrama yeni basınç haznesi sayesinde artık daha da hızlı çalışmaktadır. Gerektiği takdirde, tüm tahrik kuvveti saniyenin binde biri kadar kısa sürede önden arka tekerleklere yeniden yönlendirilebilir. Audi TTS Coupe ve TTS Roadster’ta TFSI motorun ürettiği yüksek tork değerlerinin hesaba katılmasıyla aktarma organı gerektiği gibi takviye edilmiştir.

Uzay teknolojisi içeren gövde ve üstün yürüyen aksam!Audi TTS ailesinin gövdesi, Audi tarafından geliştirilen ASF (Audi Space Frame) Uzay Kafesi tasarımı üzerine yapılandırılmıştır ve alüminyum ile çelikten meydana gelmektedir. Üstyapısının yüzde 69’u alüminyumdan üretilmiştir. Geriye kalan yüzde 31’lik bölümdeki çelik bileşenler aks yükü dağıtımını dengeli bir şekilde yapabilmek adına arka bölümde kullanılmıştır. Otomobilin zemine daha iyi basmasını sağlamak için oluşturulan rüzgâr kesici, araç 120 km/s’lik hıza ulaştığında bagaj kapağının üzerindeki yerinden açılmaktadır.

Audi mühendisleri, TTS modellerinin daha sportif sürüş özelliklerine sahip olması amacıyla alçak konumlu süspansiyon koluna sahip McPherson tipi ön süspansiyonu tercih etmişler. Bununla birlikte rijitidenin artırılması için alt şasi gövdeye 6 noktadan bağlanırken, arka süspansiyon tipi olarak ise dört bağlantılı çubuklu sistem tercih edilmiştir. Audi TTS Coupe ve TTS Roadster’da ayrıca yüksek teknoloji ürünü Audi manyetik sürüş sönümleme sistemi de standart olarak sunulmaktadır. Bu sistemde, minik parçacıklar amortisörlerin içerisindeki yağın dolaşmasını sağlarlar. Üzerlerine bir voltaj etkidiğinde, sönümleme özelliklerini saliseler içerisinde değiştirirler. Bu uyarlanabilir sistem, sürüş senaryosuna veya sürücünün tercihine göre yüksek düzeyde sürüş konforu ve tam bir sportif dinamizm sağlar.

Kabin içinde maksimum sportif çizgi ve zengin donanım!Audi TTS modellerinin kabin içinde gri fonlu ve beyaz ibreli göstergelerin yanı sıra metal pedallar, alüminyum kaplı paneller ve köşeli sportif deri direksiyon simidi gibi unsurlara yer veren tasarımcılar, ayrıca yüksek çözünürlük beyaz ekranlı bir sürücü bilgilendirme sistemini de aracın kokpitine entegre etmişler. Farklı deri ve dikiş kombinasyonlarının sunulduğu Audi TTS Coupe ve Roadster’ın zengin donanım listesine ek olarak isteğe bağlı olarak Bose ses sistemi, iPod bağlantısı, LED iç mekan aydınlatma paketi, uyarlanabilir dinamik viraj far sistemi gibi özel donanımlarda sunulmaktadır.

Hiç yorum yok: