ÖTV Indirimi, Otomobil Sektorunu Umutlandirdi



Küresel ekonomik krizle birlikte darboğaza giren otomotiv pazarını canlandırmak amacıyla Özel Tüketim Vergisi'nde (ÖTV) yapılan indirim, sektör temsilcilerini umutlandırdı.

Otomotivde ÖTV indirimleri bugün Resmi Gazete'de yayınlandı. Buna göre 1.600 cc ve altı motorlara sahip araçlarda ÖTV oranı 3 ay için yüzde 18'e indi.

ÖTV indirimini değerlendiren Doğuş Otomotiv İcra Kurulu Başkanı Ali Bilaloğlu, indirim oranlarının sektöre olumlu etkisi olacağını kaydetti.

Düzenlemenin, 25 bin liralık bir otomobilde yaklaşık 2-3 bin liralık indirime denk düştüğünü belirten Bilaloğlu, yeni fiyatlara ilişkin şu örnekleri verdi:

''VW Polo 1.4 trendline modelimiz 25 bin 780 liraya satılırken, indirimle birlikte bu rakamın 22 bin 300'e çekilmesini planlıyoruz. Aynı şekilde VW Touran 1.6 Function modelimizin 40 bin 850 lira olan fiyatını 35 bin 300'e düşürmeyi öngörüyoruz. Passat 1.6 trendline modelimizin 44 bin 350 olan satış fiyatının 38 bin 300'e ineceğini planlıyoruz.''

ÖTV indirimi uygulamasının binek araç pazarına olumlu etkisi olacağını düşünmekle birlikte; hafif ticari araç ve ağır vasıta sektörlerinde yaşanan daralmaya binek araçlardaki gibi bir etkisinin olacağını düşünmediklerini kaydeden Bilaloğlu, piyasada bir hareketlenme sağlayacağı için dolaylı etkisinin olacağını anlattı.

Bilaloğlu, ''İkinci el pazarında yeni araç almak isteyenler tarafından bir arz fazlası olacaktır. Bu da doğal olarak fiyatları biraz daha aşağı çekecektir. Ancak yine de ikinci el pazarı bugüne kadar her zaman sıfır araçları takip etmiştir'' görüşünü dile getirdi.

-''BİNEK ARAÇTA 1.6 LİTRE VE ALTI ARAÇLARA TALEP ARTAR''-

ÖTV'deki indirimin 90 günlük süre boyunca ilk ve son ayı ağırlıklı olmak kaydı ile yoğun geçmesini beklediklerini belirten Bilaloğlu, ilk iki ay stoklarında 1.6 litre altı araç bulunanların ve özellikle üretim şansı olan yerli markaların ön plana çıkacağını kaydetti.

Bilaloğlu, ÖTV indiriminin ağır ticari araç sektörüne çok yoğun olmasa da moral verici bir etkisi olacağını ifade etti.

Doğuş Otomotiv olarak, yeni düzenlemeyle ilgili tüm hazırlıklarını yaptıklarını belirten Bilaloğlu, hareketliliğin kendini hemen hissettirdiğini, geçen hafta pazar gününe göre showroomlarında ziyaretçi ve telefon sayısının yüzde 100, kaporalı araç sayısının da cuma gününe göre yüzde 80'in üzerinde arttığını kaydetti.

-''PİYASA BEKLENTİ İÇİNDEYDİ''-

Neziroğlu Renault Plaza Genel Müdürü Suzan Uzgören de AA muhabirine yaptığı açıklamada, söz konusu düzenlemenin 6-7 aydır beklendiğini belirterek, ''Sabahtan bu yana showroom'larda müthiş bir yoğunluk var ve telefonlar susmuyor. Söylentiler nedeniyle piyasa 6-7 aydır beklenti içindeydi'' dedi.

İndirim oranını yeterli bulduklarını ifade eden Uzgören, ''hurda araçlar için yapılan düzenlemede bile bu oranda indirim olmamıştı. Bu düzenlemeyle 20 bin liralık bir araçta yaklaşık 3 bin, 30 bin liralık bir araçta ise 4 bin 500 liraya varan bir indirim oldu'' diye konuştu.

Hükümet yetkililerinin 4. ekonomik tedbir paketini seçim öncesinde çıkaracaklarını duyurmalarının ardından hafta sonu ÖTV indirimi beklentisiyle 20 kişinin otomobil için kapora verdiklerini anlatan Uzgören, indirimin ardından ciddi bir hareketlilik beklediklerini söyledi.

-''BANKA KREDİLERİNDE DE KOLAYLIK SAĞLANMALI-

Piyasanın canlanması ve stokların erimesi için sadece ÖTV indiriminin yeterli olmadığını belirten Uzgören, şöyle konuştu:

''Otomobil kredisi veren bankaların da kredi faizleri konusunda biraz esnek davranmaları gerekiyor. Çünkü otomobillerin yüzde 80'i kredi ile alınıyor. Dolayısıyla ne kadar indirirseniz indirin banka kredi onayı vermezse satın alma gerçekleşmeyecektir. Geçen yıldan beri bankalar haklı olarak kredi konusunda daha katılar. özel sektörde çalışanlara pek sıcak bakmıyorlar. Yapılan indirimin amacına ulaşabilmesi ve sektördeki hareketliliğin sağlanabilmesi için bankaların da faiz oranlarında ve kredi onayları yüzdesinde daha esnek olmaları gerekiyor.''

Hiç yorum yok: