2 bin Euro'ya otomobil


Fransa'nın en büyük 2'nci otomotiv şirketi Renault, '5 bin euroluk otomobil' olarak ün yapan ve özellikle alım gücü düşük pazarlarda satış rekorları kıran Logan model aracın fiyatını daha da indirmeye hazırlanıyor. Şirket CEO'su Carlos Ghosn perşembe günü düzenlediği basın toplantısında maliyetini 2 ila 4 bin euroya kadar düşürecekleri yeni nesil Logan'la rakiplerine karşı çok daha önde olacaklarını ve kazançlarını bu şekilde artırmayı hedeflediklerini söyledi.
Ucuz binek otomobili modeli Loganların full donanımlı modelleri şu anda ortalama 7 bin-10 bin euro aralığında satışa sunuluyor. Loganların Türkiye'deki kampanyalı anahtar teslim fiyatları 16 bin 850 YTL'den (euro) başlıyor.

Ancak Logan'ın ucuz modelinin ülkeden ülkeye farklılık gösteren güvenlik ve diğer düzenlemelere uymaması nedeniyle bazı pazarlara girmesi mümkün olmayabilir. Bu yüzden Renualt; Romanya, Rusya, Fas ve Kolombiya gibi gelişmekte olan ülkelerde ürettiği Loganlar için yine gelişmekte olan pazarları hedefleyecek. Yeni nesil Logan'ların üretimine bu sene içinde yine gelişmekte olan ülkelerden Hindistan, İran ve Brezilya'da da başlanacağı belirtildi. Şirket kısa süre önce bu ülkelerdeki tesislerine yatırım yaparak üretim kapasitesini de artırma yoluna gitmişti. Özellikle Renault geçen ay da İran'daki tesisine 1.5 milyon dolarlık yatırım yapacağını açıklamıştı. Bu aynı zamanda İran'daki otomotiv sektörüne İslam Devrimi'nden bu yana yapılan en yüklü yabancı yatırım da oldu.

Geçen sene dünya çapında 248 bin adet Logan satan Renault, ocak ayı başında Moskova'daki üretim merkezinin kapasitesini de artıracağını açıklamıştı. Renault'nun ucuz fiyat politikasının benzer segmentte üretim yapan Japon Toyota, Hintli Tata ve Koreli Hyundai gibi firmaları daha da zora sokacağı belirtiliyor. Toyota Başkanı Katsuaki Watanabe geçen ay şirketlerinin zaten ultra ucuz fiyat politikası izlediğini ve 2010 yılı itibariyle ucuz modelleri ortalama 6 bin 500 dolardan satmayı planladıklarını belirtmişti. Geçen sene otomotiv firmalarının büyük kısmı kâr oranlarında düşüş yaşamıştı. Renault'nun dünya çapındaki satışları yüzde 4, Avrupa satışları ise yüzde 8,7 oranında düşüş yaşamıştı.

Referans Gazetesi

Hiç yorum yok: