Sürücüsüz otomobil 10 yıla hazır


Dünyanın en büyük otomobil üreticisi General Motors şirketi, kendine kendine dahi park edebilen otomobillerin 10 yıl içinde satışa çıkabileceğini bildirdi.

GM Başkan Yardımcısı Larry Burns, GM'nin, yedek parça üreticilerinin, üniversite mühendislerinin ve diğer otomobil üreticilerinin, kısa ve uzun mesafeli yolculuklarda devrim yaratacak bir araç üzerinde çalışmakta olduklarını belirterek, "Bu bilim-kurgu değil" diye konuştu. GM'nin sürücüsüz teknoloji donanımlı araçlarda pahalı olmayan bir bilgisayar çipi ve anten kullanmayı planladığını belirten Burns, bu teknolojinin en önemli kullanım alanınınsa otoyollar olacağını, ancak istendiğinde şehir içinde de sürücüsüz kullanıma geçme seçeneği olması gerektiğini kaydetti. Burns, sürücüsüz otomobil teknolojisini 2015'e kadar test etmeyi amaçladıklarını, ilk araçlarınsa 2018'de yollara çıkabileceğini belirtti.

GM İcra Kurulu Başkanı Rick Wagoner da ABD'nin Las Vegas kentinde dün akşam başlayan Tüketici Elektroniği Fuarında yarın bu konuda bir konuşma yapacak. Sürücüsüz otomobil teknolojisinin önünde teknik sorunlardan çok, yasalar, mahremiyet endişeleri, insanların otomobil tutkusu ve kontrolün ellerinden alınması gibi insani engeller bulunuyor.

Teknoloji uzmanları, sürücüsüz aracın hayata geçirilebilmesi için radar donanımlı hız kontrol sistemi, hareket sensörleri, şerit değiştirme uyarı cihazları, elektronik kontrol ve uydu donanımlı dijital harita gibi teknolojilerin uzun süre önce geliştirildiğine işaret ediyorlar.

ABD Savunma Bakanlığı'nın (Pentagon) geçen Kasım'da düzenlediği 100 km.lik sürücüsüz otomobil rallisini, altı ekip arasından kazanan ekibin başkan yardımcısı Stanford Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri ve Elektrik Mühendisliği Profesörü Sebastian Thrun de, GM'nin hedefine teknik açıdan ulaşabileceğini, ancak birçok ülkedeki temel yasalardan ötürü sürücüsüz otomobili hayata geçirmenin daha uzun süre alacağını düşündüğünü belirtti.

Hiç yorum yok: